Regeringens nya dubbelstöt – nu mot civilsamhället

– Regeringens besked idag är förödande för det civila samhället. Avdraget har på många sätt varit en succé. Under 2013 gav 761 000 personer bort tillsammans 1,3 miljarder kronor till de organisationer som godkänts som gåvomottagare. Det här är inga kaffepengar, utan detta besked från regeringen drabbar verkligen alla de organisationer som varje dag hjälper de mest utsatta i samhället.

Det säger Aron Modig, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Kristdemokraterna, efter att regeringen i en promemoria nu föreslår att avdragsrätten för gåvor slopas från den 1 januari 2016. Dagens besked från regeringen har får Aron Modig, att reagera starkt.

– Regeringen kommer med en dubbelstöt mot civilsamhället. Först ska organisationer som driver ideell second hand-verksamhet för att finansiera sina solidaritetsprojekt belastas med 25-procentig moms, och nu kommer detta slag mot givmildheten i Sverige. Det är utomordentligt provocerande gentemot det civila samhällets organisationer och drabbar i förlängningen de människor som är beroende av deras verksamhet.

– Regeringen motiverar sitt förslag med skattetekniska argument. Men i deras budget från i höstas kunde vi läsa ”Regeringen anser att understödjande av ideell verksamhet inte är en uppgift för skattesystemet”. Det resonemanget ligger nog tyvärr närmare sanningen, avslutar Aron Modig.

För mer information:
Aron Modig
Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson
073-328 17 36

Johanna Jämstorp
Pressekreterare
076-527 25 05

Annonser
%d bloggare gillar detta: