Göteborg – vi kan bättre än så här!

För en tid sedan presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i landets 290 kommuner. Den syftar till att belysa var i Sverige det är bäst att starta och driva företag. I år återfinns Göteborg på plats 167‘. Det innebär att vi faller på listan för femte året i rad och att vi sedan 2007 har tappat hela 107 placeringar. Göteborg – vi kan bättre än så!

Svenkt Näringslivs ranking bygger till största delen på en enkät, som bland annat mäter kommunens service till företag samt kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande. Sorgligt nog hör dessa kategorier till dem där Göteborg placerar sig allra sämst. På i princip samtliga områden som är kopplade till hur den kommunala organisationen fungerar återfinns Göteborg långt ned på den nedre halvan av listan.

Vidare landar vår stad först på plats 274 när det gäller hur hög konkurrens det lokala näringslivet utsätts för från kommunala bolag. På planekonomiskt vis äger och driver kommunen över hundra bolag, inom allt från nöjesfält- och hotell- till eventverksamhet. Kommunen i sig självt är med andra ord ett direkt och tydligt hot mot det privata näringslivet. Vår framtida välfärd och välstånd är hotat av vanstyre! Vad är det egentligen som Göteborgs socialdemokrater tror ska leda till framtidens jobb?

Ingenting annat än hårt arbetande och företagsamma människor som i tuff men juste konkurrens driver och kontinuerligt förbättrar och effektiviserar sina verksamheter skapar riktig utveckling. Ett gott företagsklimat kombinerat med drivkrafter för entreprenörskap och hårt arbete skapar förutsättningar för konkurrenskraftiga företag och jobb. Det ger i förlängningen skatteintäkter som kan användas till vår gemensamma välfärd. Socialdemokraterna tycks stå för rakt motsatt idé.

Som rikets näst största stad ska Göteborg vara en tillväxtmotor för både Västsverige och för landet i stort. På den senaste listan återfinns Stockholm – den enda kommun som Göteborg med värdighet kan jämföra sig med – på plats 22 och då med en uppåtgående trend.

Vi behöver höja servicenivån inom kommunen och korta handläggningstiderna. Kommunen måste sluta upp med att konkurrera med det lokala näringslivet och skapa en proffsigare och mer företagarvänlig organisation där attityderna gentemot företagande är möjlighetsinriktade snarare än misstänkliggörande. Men för att lyckas med detta krävs ett ledarskap som tror på marknadsekonomi och brinner för att förbättra förutsättningarna för stadens näringsliv.

Göteborg är byggt på företagande, och om vi skall klara vår välfärd så måste vi hitta tillbaka till våra rötter som företagare, arbetare och handelsmän. Om Göteborg vore ett företag skulle ägarna kräva en ny VD. Efter 20 år av sossestyre behöver vi verkligen byta kommunledning i Göteborg.

Aron Modig
Riksdagskandidat (KD)

Annonser
%d bloggare gillar detta: