Vanligt folk ska inte betala för SCUM-manifestets hatpropaganda

Debattartikel publicerad på Newsmill den 28 november 2011:

”SCUM-manifestet av Valerie Solanas är ett våldsamt angrepp mot manligheten. Männen anklagas för att ha gjort världen till ett skitställe. Solanas radar upp allt som männen är skyldiga till: krig, våld, pengasystemet, fantasilöshet, fula byggnader med mera. Hon lägger fram tesen att män är biologiskt underlägsna kvinnor och att de är grunden till alla problem.”

Så beskiver Turteatern i Stockholm det så kallade SCUM-manifestet (Society for Cutting Up Men), skrivet år 1967 av den amerikanska radikalfeministen Solanas, som nu sätts upp i en föreställning. Teatern väljer att rikta sig speciellt till gymnasieskolor. Lärare uppmanas att ta med sina elever till föreställningen, eftersom den sägs utgöra ett bra underlag för en allmän diskussion om jämställdhet. Detta är befängt.

I SCUM-manifestet proklameras bland annat följande: ”De få män som återstår kan leva sina sista sunkiga dagar utslagna av droger eller svassa omkring och transa och passivt kolla på högeffektiva kvinnor i aktion. De kan … gå till närmaste trevliga självmordscenter där de snabbt, diskret och smärtfritt kan bli ihjälgasade.

Citat som dessa kan vid en första anblick verka löjeväckande. Kan en människa verkligen, på fullaste allvar, skriva något sådant? I Solanas fall är nog svaret dessvärre ”ja”. Hennes liv var en tragisk historia präglad av övergrepp, drogmissbruk och prostitution och hon åkte in och ut på mentalsjukhus under stora delar av sitt liv. Ett år efter lanserandet av SCUM-manifestet försökte hon också mörda konstnären Andy Warhol. Det är därför inte otänkbart att Solanas faktiskt menade allvar med allt det hat hon spred mot den manliga befolkningen. Trots detta är Solanas, över tjugo år efter sin död, fortfarande något av en ikon inom radikalfeministiska kretsar.

Detta är nu inte första gången som SCUM-manifestet blir teater. Men varken SCUM-manifestet i sig eller Turteaterns uppsättning av detsamma utgör någon isolerad eller unik företeelse vad gäller grova övertramp från den radikalfeministiska eliten. Det är till exempel inte många år sedan ROKS ordförande Irene von Wachenfledt sade att ”män är djur”, Gudrun Schyman jämförde svenska män med talibaner eller dåvarande jämställdhetsministern Maragreta Winberg sade att alla män är potentiella våldtäktsmän. Hat och mansförakt löper som en röd tråd inom radikalfeminismen.

Vi unga kristdemokrater är övertygade om att alla människor har ett unikt och okränkbart människovärde. Därför avvisar vi kraftfullt radikalfeminismens konfliktteoretiska människosyn där män och kvinnor ses som varandras fiender. Att en enskild teatergrupp väljer att sätta upp en pjäs med ett vidrigt budskap är egentligen inte det största problemet. Det som är mest beklämmande är att dessa idéer överhuvudtaget existerar, i Sverige år 2011, samt att de sprids med hjälp av skattebetalarnas pengar.

Hat och människoförakt är heller ingenting som hör hemma i skolan. Varje lärare, och alla andra som arbetar inom utbildningsväsendet, har ett ansvar att förmedla den värdegrund som skolan vilar på och där har hatpropaganda ingen annan funktion att fylla än den som ett varnande exempel. Att en skrift som SCUM-manifestet skulle kunna utgöra grund för någon form av jämställdhetsdiskussion är därför helt otänkbart.

Erik Holmström, regissör på Turteatern, verkar i alla fall vara nöjd med att ha gjort många människor upprörda och ledsna. ”Naturligtvis är det fantastiskt att få så mycket reaktioner på det vi gör…. Kanske är det här ett tillfälle att höja nivån på den dumma och fantasilösa ‘debatt’ det har varit på nätet”.

I sann kulturelitistisk anda väljer han att dumförklara de som inte tycker som han. Det rör sig om samma gamla kulturvänster som över allt annat älskar att tala om för vanliga människor vad de ska tycka och tänka, inte sällan döljt i svepande formuleringar om konstnärlig frihet. Som ung kristdemokrat menar jag att det är ett sundhetstecken att människor reagerar och blir direkt arga. Vanligt folk förtjänar bättre än att deras skattepangar går till att sprida hatpropaganda.

Aron Modig
Förbundsordförande KDU

Annonser
%d bloggare gillar detta: