Skaffa er ett liv ni som härjar i Backa

Debattartikel publicerad på SVT Debatt den 16 september 2011:

Tidigare i veckan deltog jag i TV-programmet SVT Debatt (15/9). Diskussionen rörde den senaste tidens oro och kriminella handlingar i Göteborgsförorten Backa men även den gångna sommarens upplopp i London. Veckans program var osedvanligt stökigt och rörigt, varför det endast var en del av problematiken och dess lösningar som kom upp till diskussion under sändningen. Detta är ett försök att ge en mer heltäckande bild.

Händelserna i Backa och London har gemensamt att de utförts av en liten grupp ligister som fattat aktiva val om att sätta sig över lagen i syfte att terrorisera sin omgivning, samhället och vanligt folk. De har också gemensamt att brottslingarna i bägge fallen rättfärdigar sitt dåliga beteende genom att skylla på andra; de är svikna av samhället, trakasserade av polisen, frustrerade över klassklyftor eller vad det nu må vara. Det var också den bild som målades upp i veckans sändning av Uppdrag granskning (14/9), som behandlade samma tema.

Att en liten grupp kriminella förstör livet för alla de skötsamma människor och familjer som lever i närheten är förstås varken hållbart eller acceptabelt. Statens absoluta huvuduppgift är att upprätthålla lag och ordning samt garantera medborgarnas trygghet. Att staten lyckas med denna uppgift är en förutsättning för att medborgarna ska ha förtroende för den demokratiska rättsstaten och det civiliserade samhället. Det är ett villkor för att samhället överhuvudtaget ska fungera. Polisen måste därför få ta till de medel som krävs för att upprätthålla ordningen. Verkligheten är sådan att det ibland är nödvändigt med hårda tag och statens signal till ligisterna måste vara tydlig: Det lönar sig aldrig att begå brott!

I grunden är detta en fråga om etik och moral och om vad som är rätt respektive fel. Det finns saker och ting som kan öka risken för att någon ska begå ett brott, men alla människor har i slutändan ett val. Att skylla kriminalitet på externa faktorer är att frånta människor det moraliska ansvar vi har för oss själva och våra medmänniskor.

Men hur går vi vidare då? Vad krävs för att bygga ett tryggt och trivsamt samhälle då polisen löst den akuta situationen? Svaret stavas en politik för goda värderingar. Vi behöver en politik för stabila familjer. Vi behöver en politik för mer gemenskap och ett starkt civilsamhälle. Vi behöver en politik för en skola med kunskap och ordning och reda i fokus. Vi behöver en politik för lag och ordning, med fler synliga poliser på gator och torg samt rättvisa straff.

Som ung kristdemokrat är mitt tydliga budskap till de kriminella personerna i Backa: Skaffa er ett liv! Det kanske låter hårt, men tro mig, ingen annan kommer att göra det åt er. Sluta upp med att provocera polisen, sköt er i skolan, gör era läxor, engagera er i en ideell förening och ta hand om era nära och kära. Hjälp till att bygga upp samhället istället för att förstöra det. Era liv kommer inte att förvandlas bara för att det öppnas ytterligare en fritidsgård. Det är ett återupprättat personligt ansvarstagande och goda värderingar som måste till.

Aron Modig
Förbundsordförande KDU

Annonser
%d bloggare gillar detta: