Rättspolitik utifrån etik och moral

Göran Hägglund fyller upp måndagens utspel i jämställdhetsdebatten med ett rättspolitiskt inlägg i Svenska Dagbladet. Där resonerar han kring straffets betydelse för såväl brottsoffrets som brottslingens upprättelse samt ger en rejäl känga åt vänsterns falska humanism i den kriminalpolitiska debatten:

Därför är kriminaldebatten ytterst en kamp mellan olika människosyner. För oss kristdemokrater är positionen klar: Människan är en moralisk varelse som hela tiden förhåller sig till rätt och fel. Och som måste förhålla sig till frågan om rätt och fel. Detta ställer henne, till skillnad från djuren, inför ett moraliskt ansvar.

Straff innebär en upprättelse för båda parter. Åt brottsoffret som får se omvärlden reagera och brottslingen ta ansvar för sina gärningar. Men straffet betyder också en upprättelse för brottslingen.

Andra lästips:

Annonser

7 responses

 1. en rejal kanga?
  i luften i sa fall. inte menar du val pa fullt allvar att folk gar pa den dar svart-vita skildringen?
  EN SAK ar att forklara vad for samhalle som leder fram till minskade val for en del individer – (typ inte blir rika manniskor stadare eller prostituerade – men det innebar ju inte att alla fattiga blir prostituerade eller kriminella eller stadare), nat HELT ANNAT ar att se vilka val individen gor.
  Detta ar tva komplemetterande saker – inte ett antingen eller.
  Jag hade faktiskt vantat mig en mer djup analys av Hagglund. Det kan han ju.

 2. ps.. etik ar laran om moral.. alltsa racker det att saga ”etik” .. ”Etik och moral” later vackert men ar ett klumpigt uttryck

  • Hej Hans,

   Jag tror inte riktigt att jag hänger med i ditt resonemang.

   Angående ”etik och moral” har du förstås rätt. Men precis som du framhåller så är det ett effektivt uttryck, precis som ”lag och ordning” och ”brott och straff”.

   Allt gott,
   Aron

 3. Hägglunds utspel är bara pinsamt och totalt verklighetsfrånvänt. Hans svartvita resonemang om rätt och fel, brottsling och brottsoffer får mig att undra om det rör sig om ett aprilskämt.

  De flesta kriminella är själva brottsoffer. Att bli utsatta för våld och hot om våld tillhör vardagen för den kriminelle. Att reducera människan till en ”moralisk varelse” och förneka den sociala miljöns betydelse för kriminalitet är helt enkelt inte seriöst.

  För att råda bot på brottsligheten måste man börja i rätt ände, dvs med att förebygga brott.

  • Hej Jonatan,

   Tack för din kommentar. För att råda bot på brottsligheten krävs ett helhetsgrepp. Naturligtvis måste vi arbeta förebyggande. Vi behöver trygga och stabila familjer och vi behöver sätta in tidiga åtgärder mot de unga som är på glid.

   Men vi måste även reagera då brott begås. Det är ingen som hävdar att den sociala uppväxtmiljön inte har någon påverkan på hur en person blir som vuxen. Men oavsett bakgrund så har alla människor ett val och ett ansvar för sina handlingar. Just för att människan är en ”moralisk varelse”.

   Kristdemokraterna har potential att leverera den helhetslösning som behövs. Det är varken pinsamt eller verklighetsfrånvänt.

   Allt gott,
   Aron

 4. Jag gor ett nytt forsok.
  Hagglund kan battre an vad han presenterar. Kriminalitet ar namligen inte en fraga om ett antingen/eller. Utan om bade och.
  Det ar inte sa enkelt som Hagglund forsoker skriva;
  att vanstern skyller pa omgivningen och hogern lagger ansvar pa individen.
  Om det vore sa sa skulle ju under sossarnas styre inte byggts nagra fangelser utan rehabiliteringshem i stallet och staten hade fatt betala skadestand till den kriminelle.
  Om det vore som Hagglund beskriver sa skulle ju KD driva kravet att inga brottsforebyggande program skulle finnas – for det handlar ju bara om for individen att ta andra val an kriminalitetens vag, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: