Två kvinnor på Internationella kvinnodagen

Noterar att SVT Rapport dagen till ära valt att enbart ha med kvinnor i 19:30-sändningen. Vilket sammanträffande att alla dagens viktigaste nyheter har anknytning till kvinnor.

Helt utan kvotering tänker jag dock uppmärksamma två kvinnor som idag belönats för sina respektive kompetenser, kunskaper och nätverk. Lena Olving, vice VD och operativ chef för försvars- och säkerhetskoncernen Saab, har utsetts till Sveriges mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Svenska Dagbladet har gjort en intervju med Olving, i vilken följande passage återfinns:

Inom Saab har Lena Olving för första gången i sin yrkeskarriär kvinnliga kolleger intill sig. Med fyra kvinnor i ledningen märker Saab ut sig bland börsbolagen.

– Vill man så går det. Jag kan förstå att det finns de som anser att kvotering är ett bra verktyg men jag känner inte en enda kvinna inklusive mig själv som skulle vilja ha ett uppdrag för att man är ett visst kön.

Samtidigt anser hon att frågan om kön är alldeles för koncentrerad till styrelserummen. Det är viktigare att få kvinnor in i bolagsledningar och framför allt att ha tillräckligt med kvinnor i basen i ett företag.

Dagens andra stora kvinna är Ann-Marie Orler som utsetts till högsta chef för FN:s polisstyrka. Orler, som tidigare varit såväl länspolismästare i Västmanland som generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International, kommer på sin nya post att basa över 12 867 poliser från 90 nationer i 15 FN-fredsoperationer runtom i världen.

Grattis till er båda! Hela listan över Sveriges 125 mäktigaste kvinnor återfinns här.

Annonser

2 responses

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: