På lägsta effektiva nivå?

Ett av den kristdemokratiska ideologins grundfundament är subsidiaritetsprincipen, som i korta drag innebär att beslut alltid bör fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Typ: Beslut om dagens middagsmat fattas lämpligen inom varje enskild familj medan beslut om hur vi ska bekämpa organiserad, gränsöverskridande brottslighet snarare bör fattas mellan länder. Ja, det är helt enkelt en rätt klok och sund tanke.

Europeiska unionen är en internationell över- och mellanstatlig organisation – lysande att använda när det kommer till att handskas med frågor som rör miljö, organiserad brottslighet eller den inre marknaden. Men när det kommer till frågor inom exempelvis det familjepolitiska området så är det rätt svårt att se vad EU skulle kunna göra bättre än de enskilda ländernas parlament eller, allra helst, familjerna själva. Just detta blev vi smärtsamt medvetna om igår då EU-kommissionen föreslog en obligatorisk europeisk ”mammaledighet” på sex veckor. Frågan ligger nu hos Europaparlamentet som ska rösta om direktivet i mars.

Det hela föranleder tre frågor. För det första: Är det rätt att denna barnledighet ska vara låst till mammorna? Oftast är man ju två om ett barn. För det andra: Är det rätt att föräldraledighet ska vara obligatorisk och inte frivillig? Och för det tredje: Ska EU bestämma över föräldraledighet, eller familjepolitik i stort, överhuvudtaget? Borde det inte vara upp till varje enskilt land att fastslå ramarna för detta område? Kultur, preferenser och förutsättningar skiljer sig trots allt rätt mycket åt mellan medlemsstaterna.

Det är i vilket fall många som, på olika sätt och med olika infallsvinklar, tycker till i frågan idag. Några av dessa är:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: