Ska vi skriva om världshistorien?

SVT Rapport rapporterade igår om en undersökning som presenterats av Delegationen för jämställdhet i skolan. Denna organisation har ”granskat och analyserat” fyra läroböcker i historia och upptäckt att det i dessa finns en stor överrepresentation av män. Män nämns alltså oftare än kvinnor.

”De frågor som väcktes hos mig vid läsningen av rapporten är: Hur påverkas såväl manliga som kvinnliga elever av att möta en enkönad bild av historien? Varför glöms kvinnorna bort?”, kommenterade Ebba Witt-Brattström, ledamot i Delegationen för jämställdhet i skolan.

Ja, men kan inte detta scenario bero på att det historiskt sett funnits betydligt fler manliga monarker, soldater, borgare, präster och storbönder än kvinnliga diton? Karl XII, Adolf Hitler och Napoleon Bonaparte var män, och det är svårt att ändra på i efterhand. Jag hoppas innerligt att vi även fortsättningsvis kommer att utforma våra läromedel och vår skolundervisning efter vetenskapen, inte efter diverse genusteorier.

Professor Tore Frängsmyr skrev för en tid sedan i Svenska Dagbladet på ett liknande tema.

2 responses

  1. Har själv kommenterat detta, och visst är det sjukt. Inget fel att uppmärksamma att kvinnor i historien, men man kan inte låtsas att de varit lika stora som män i forskning, krigande o.s.v. Detta har en historisk förklaring att kvinnor inte tillåts att spela roll där fram tills nutid.

  2. Hej Mikael,

    Tack för din kommentar. Självklart ska man skriva också om kvinnor i läroböckerna. Men man kan som sagt inte hitta på att vissa personer varit viktigare än andra bara för att nå en jämställd fördelning.

    Det är beklagligt att kvinnor historiskt sett inte fått större utrymme. Men det får vi ändra på från och med nu. Det är inte en lösning att skriva om historien.

    Allt gott,
    Aron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: