Om att ge mer makt till väljarna

Hampus Magnusson, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Göteborg, skriver idag i Göteborgs-Tidningen om hur den svenska demokratiska processen kan förättras – om personvalsspärrarna slopades skulle väljarnas makt öka.

Det finns flera poänger med Magnussons argumentation. För det första handlar det om att partierna själva idag har alltför stor makt över vilka personer som ska företräda väljarna i de olika församlingarna samtidigt som det är för svårt för en enskild kandidat att kryssa sig in i exempelvis riksdagen:

Partierna har för stort inflytande över vilka som företräder väljarna och vi har trots de höga spärrarna fått bevittna flera exempel på hur väljarna trotsat partiernas placeringar.

För det andra handlar det om att dagens valsystem i väldigt stor utsträckning gynnar politiska broilers:

I dag står jag på valbar plats till kommunfullmäktige. Jag har dock observerat att det är få som orkar gå igenom de politiska hundåren. Dagens system gör det allt svårare med studier och karriär vid sidan av politiken. Många av mina tidigare kamrater från ungdomsförbundet har försakat detta för att vandra vidare till positioner i riksdag och departement.

Att slopa åttaprocentsspärren vid personval är också någonting som KDU står bakom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: