Aron i media under 2009

2009 har varit ett händelserikt år. Det har funits mycket att kommentera med anknytning till såväl ekonomin och politiken som samhället i stort. Personligen har jag försökt bidra till debatten genom lite olika medier – debattartiklar, insändare, pressmeddelanden samt denna blogg. Som framgår av sammanställningarna nedan har fokus i mina inlägg rent ämnesmässigt legat på samhällsekonomi samt skola och utbildning, vilket förstås har att göra med att detta är mina ansvarsområden inom Kristdemokraternas ungdoms- och studentförbund. Till viss del har dock även familjepolitik, EU-politik, ideologi och arbetsmarknadspolitik behandlats.

När det gäller bloggen har jag under året publicerat 122 inlägg. Även bland dessa har samhällsekonomi samt skola och utbildning varit dominerande men i övrigt har bredden varit riktigt stor.

I övrigt är jag mycket stolt över att under året ha lyckats besöka hela nio länder på fyra olika världsdelar. Det rörde sig om Belgien i mars, Kenya, Tanzania och Qatar i april-maj, Norge i juli, Kambodja och Thailand i september, Storbritannien i oktober och Kuba i december. Får hoppas på att det blir mycket mer resande under 2010.

Under året har jag haft följande debattartiklar, insändare och uttalanden publicerade i media:

 • Socialdemokratin står bakom bristen på personligt ansvarstagande
  Debattartikel angående den stora sossestatens negativa inverkan på människans syn på personligt ansvarstagande. Publicerad i Jönköpings-Posten den 24 december och på Politikerbloggen den 29 december.
 • Vill vi ha Berlinmurare i regeringen?
  Krönika om Vänsterpartiets unkna förflutna samt risken för att vi får kommunister i regeringen efter nästa val. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 20 november.
 • Liberala ST sätter systemen främst
  Insändarsvar på en ledare i Sundsvalls Tidning. Hur kan liberaler vara emot valfrihet för familjer? Publicerad i Sundsvalls Tidning den 4 november.
 • Verklighetens folk finns även i akademierna
  Debattartikel som drar verklighetens folk-konceptet lite längre och behandlar politikers tendens att lägga sig i också studenternas liv. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 1 november.
 • Den borgerliga skolpolitiken ger hopp om en bättre framtid 
  Debattartikel som klargör grunderna i KDU:s skolpolitik. Det handlar om valfrihet samt om att inse att människor är olika. Publicerad på Newsmill.se den 28 september.
 • Vi är på rätt väg
  Krönika angående regeringens förbättringar av studiemedelssystemet – höjt studiemedel såväl som höjt fribelopp. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 25 september.
 • Regeringen är på fel spår
  Debattartikel, skriven tillsammans med Charlie Weimers och Ebba Busch, angående regeringens extra bidrag till kommunerna och nya arbetsmarknadspolitiska satsningar. Publicerad i Östgöta Correspondenten den 16 september.
 • Fler regler utan etik
  Finansmarknadsminister Mats Odell svarar på min och Charlie Weimers nedan angivna artikel om finansmarknadernas reglering. Publicerad i Dagens Industri den 9 september.
 • Solberg har fel om skatter
  Insändarsvar på Ingvar Solbergs reaktion på min inställning i skattefrågan. Lägre skatter är nödvändigt. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 28 augusti.
 • Gå inte för hårt åt finansmarknaden, Mats Odell
  Debattartikel, skriven tillsammans med Charlie Weimers, om den regleringsiver som uppkommit i finanskrisens spår. Publicerad i Dagens Industri den 27 augusti.
 • Alliansen bör prioritera sänksta skatter
  Krönika om det absolut nödvändiga i att alliansregeringen även fortsättningsvis prioriterar sänkta skatter. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 2 augusti.
 • Det behövs en bred borgerlig uppslutning i LAS-frågan
  Debattartikel om varför det är nödvändigt att reformera arbetsrätten samt varför alliansregeringen behöver ta tag i frågan. Publicerad på Newsmill.se den 18 juni.
 • Livlig debatt om EU på Carlforsska gymnasiet
  Citerad i artikel angående en skoldebatt i Västerås inför EP-valet. I debatten deltog bland annat SSU:s ordförande Jytte Guteland, Grön ungdoms språkrör Maria Ferm samt Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson. Publicerad i Västerås Tidning den 3 juni.
 • Ge studenterna en ljusare framtid
  Debattartikel, skriven tillsammans med företrädare för diverse politiska studentförund och studentkårer, angående den studiesociala utredningen. Publicerad i Sundsvalls Tidning, Norran och Västerbottens-Kuriren den 26 maj.
 • Studiemedlen försämras inte, de förbättras
  Krönika angående den studiesociala utredningens förslag om studiemedlen. Sammanfattningsvis blir det bättre, inte sämre. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 25 maj.
 • Större stat löser inte ungdomars utanförskap
  Debattartikel, skriven tillsammans med Mattias Svensson, angående vänsteroppositionens så kallade lösningar på ungdomsarbetslösheten. Åtgärdas verkligen alla problem med en växande statsapparat? Publicerad på Newsmill.se den 2 maj.
 • Historien om kårobligatoriet
  Krönika som drar upp kårobligatoriets alltför långa historia. Till slut får den dock ett slut. Från och med den 1 juli nästa år är det slut på tvångsanslutningen. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 27 mars.
 • Kårobligatoriet avskaffas
  Citerad i artikel angående riksdagens beslut om att avskaffa kårobligatoriet. Visst hade vi väl klarat oss bra utan nya statsbidrag? Publicerad i Riksdag & Departement den 25 februari.
 • Mer spetsfokus i utbildningsväsendet
  Krönika om det nödvändiga i att ha mer spetsfokus i utbildningsväsendet. Kvalitet måste få gå före kvantitet. Publicerad i tidningen Kristdemokraten den 30 januari.

Under året har jag skrivit följande pressmeddelanden för Kristdemokratiska ungdomsförbundets samt Kristdemokratiska studentförbundets räkning:

Annonser

One response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: