Fler gymnasiala spetsutbildningar

Idag presenterade Skolverket ytterligare tio gymnasieskolor som får tillstånd att starta gymnasiala spetsutbildningar, vars syfte är att elever som ligger långt framme i ett visst ämne ska kunna få extra stimulans i sin kunskapsutveckling. I augusti startade de första tio utbildningarna.

Nu, precis som i januari när de första spetsutbildningarna togs ut, har intresset varit stort bland landets gymnasieskolor. Till denna andra och sista uttagningsrunda hade 60 skolor anmält intresse.

Av de 20 gymnasiala spetsutbildningar som nu utsetts fokuserar hälften på naturvetenskap och matematik medan hälften prioriterar samhällsvetenskap och humaniora. Det som framförallt skiljer dessa utbildningar från vanliga gymnasieprogram är att de har riksintag, kan använda speciella kunskapsprov vid antagningen samt att eleverna läser högskolepoäng redan under gymnasietiden.

Det är alldeles utmärkt att denna typ av utbildningar provas. Det är väldigt viktigt att vi även i skolpolitiken värnar utgångspunkten att ingen ska lämnas efter, men att ingen heller ska hållas tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: