Kristdemokraterna kampanjar om vardagslivet

När Kristdemokraterna nu genomför höstkampanjen Vardagsliv gör partiet det på tre olika teman; valfrihet för familjer, en förbättrad ekonomisk situation för de äldre samt en mer välfungerande bostadsmarknad. Egentligen tre traditionella KD-frågor som också representerar de områden inom vilka partiet har huvudansvar i regeringsarbetet, men i och med att man fortsätter köra på verklighetens folk-konceptet känns det ändå som att frågorna fyllts med nytt innehåll – någonting som skapar en helhet.

Inom familjepolitiken vill partiet dels verka för en större mångfald av barnomsorgsformer men strider även för att föräldrarna själva ska få avgöra vilken fördelning de vill ha på uttaget av föräldraförsäkringen. Inom äldrepolitiken framför partiet både det faktum att pensionärerna under mandatperioden fått sänkt skatt i två steg samt att mångfalden av vårdformer för de äldre ökat. Inom bostadspolitiken vill Kristdemokraterna skapa en mer välfungerande bostadsmarknad, bland annat genom att göra det enklare att hyra ut delar av sin bostad samt underlätta bostadssparande för unga.

Naturligtvis finns det utrymme för ytterligare utveckling av politiken i mer frihetlig inriktning på alla dessa områden. Exempelvis skulle partiet kunna verka för att de två så kallade pappamånaderna tas bort så att föräldrarna får fullständig makt över föräldraförsäkringen samt för att bostadsmarknaden präglas av mera lägesanpassade hyror. Vidare bör man förstås gå vidare med fler skattesänkningar, såväl för pensionärer som för övriga.

Intressant är att rop på fler konkreta kristdemokratiska politiska förslag hörs från flera olika håll. Föga förvånande är att de som välkomnar partiets nya diskussion gärna ser en vidareutveckling av temat, men även de som är mera kritiska till utvecklingen framför bristen på konkreta förslag som ett motargument. Efter partipresidiets debattartikel på DN Debatt tidigare i veckan var exempelvis både Dagens Nyheters ledarsida och Göteborgs-Postens krönikör Gert Gelotte ute och hånade trion för skrivbordspolitik respektive trams.

Jag har förståelse för att man kan tycka att det hittills visats på ganska blygsamma konkreta policyförändringar. Men det rör sig om små viktiga steg i rätt riktning och det kommer mer. Det visade sig inte minst då Kristdemokraternas valplattform inför nästa års val antogs vid partifullmäktige i Stockholm i fredags.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: