Tories partikonferens i Manchester

I början av veckan arrangerades brittiska Tories årliga partikonferens i Manchester, till vilken KDU reste med en åtta personer stark delegation. De fyra dagarna var extremt givande, lärorika och underhållande. Detta är åtta reflektioner från resan:

  • Skuggkabinettets finansminister George Osborns tal på tisdagen var fenomenalt. På 30 minuter redogjorde han för den ekonomiska politik som en eventuell Tory-regering kommer att föra efter valet i vår. Det var fokus på ansvar, minskade statliga utgifter, sparande, investeringar och förvaltarskap.
  • David Camerons avslutande Party Leader’s Speech var också otroligt bra och välkomponerat. Under rubriken Putting Britain back on her feet förmedlade han en berättelse om hur han vill att det brittiska samhället ska se ut. Se talet här och läs det här.
  • Den internationella representationen var betydande med 300 gäster från ett hundratal olika länder. Detta gjorde att det internationella minglet på onsdagskvällen blev en av veckans absoluta höjdpunkter. Bland gästerna återfanns bland många andra Israels Storbritannienambassadör, Maldivernas president, ministrar från Elefenbenskusten samt Tories förre partiledare William Hague.
  • Familjernas och det civila samhällets betydelse för ett välfungerande och gott samhälle var någonting som betonades flitigt. Under parollen ”Big government = big problems” klargjorde man att staten behöver minska i storlek för att låta de mindre gemenskaperna blomstra. Lag och ordning var också centralt.
  • Tankesmedjan Centre for Social Justice arrangerade flera mycket bra seminarier kring sociala frågor och social rättvisa. En stark sådan tankesmedja skulle behövas också i Sverige.
  • I skoldebatten gjordes mängder av referenser till det svenska systemet med friskolor, som Tories är en klar företrädare för.
  • I flera tal klargjorde ledande företrädare hur stolta de är över de brittiska soldaterna i Afghanistan på ett sätt som man aldrig hör i Sverige.
  • EU-skepticismen är väldigt utbredd inom partiet, vilket inte minst klargjordes under europaparlamentariker Daniel Hannans tal på måndagskvällen då han i princip krävde utträde ur unionen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: