Tal vid demonstration mot FRA, Götaplatsen den 10 oktober

Talade idag för KDU:s räkning vid en demonstration mot den nya versionen av FRA-lagen, vilken riksdagen kommer att behandla på onsdag. Som jag misstänkte och befarade bestod publiken framförallt av kommunister, miljöpartister och piratpartister men det kändes ändå som att det fanns en poäng med att vara med. Sist jag deltog vid ett liknande event blev jag utbuad för att jag försvarade äganderätten, men den här gången blev istället den omedelbara responsen från moderatorn: ”Han sade ju faktiskt viktiga grejer”.

Följande var det viktiga:

Tack. Å Kristdemokratiska ungdomsförbundets vägnar får jag uttrycka både glädje och tacksamhet för att vi ändå blivit en liten samling här för att uttrycka vårt ogillande av övervakningssamhället, för att värna de medborgerliga fri- och rättigheterna och för att försvara den personliga integriteten. FRA-frågan är ju lite speciell på sätt att vi ser betydande motsättningar på riksdagsnivå medan vi i det ungdomspolitiska Sverige är helt överens, tvärs över den politiska skalan, om att varken den gamla eller nya FRA-lagen är förenlig med värnandet av medborgarnas frihet.

Det är därför väldigt tråkigt att jag som ung kristdemokrat är enda borgerliga representant vid ett sådant här viktigt evenemang. Det är ju vi borgerliga som i vanliga fall menar att staten bör ta några steg tillbaka och lämna utrymme för människorna och det civila samhället. Men det gäller tydligen inte i FRA-frågan. Och det är väldigt synd.

Tidigare i veckan deltog jag vid brittiska Tories konferens där man sparkade bakut för att Labourregeringen vill införa ett system med personnummer och personliga ID-kort. Överdrivet, javisst. Men snacka om att frihets- och integritetsdebatten ligger på en annan nivå.

Hursomhelst är ju det här en fråga som fått oerhört mycket uppmärksamhet i den offentliga debatten under de senaste åren. Med all rätt. För detta är en väldigt viktig fråga, som är av betydelse för vilket samhällsklimat vi ska ha i Sverige.

Samtidigt är det en ganska svår debatt. Det är ibland tekniskt komplicerat med konstiga bokstavskombinationer. Men man behöver inte förstå varenda teknisk term för att reagera. Som alltid när det gäller sådana här frågor ser man en motsättning mellan säkerhet å ena sidan, och den personliga integriteten å andra sidan. Man får fundera över vilket av dessa två fundament som väger tyngst och som därför bör ha företräde. Vi i KDU har tydligt tagit ställning för värnandet av integriteten när det gäller FRA-lagen och jag är glad att även ni andra har kommit fram till samma slutsats.

Samtidigt måste man komma ihåg att problemet med den så kallade FRA-lagen inte är dess intentioner: att kartlägga och förebygga olika typer av hot mot Sverige och mot svenskar i utlandet. Det är inte motiven bakom, utan utformningen som är dålig. Problemet är att man avlyssnar personer som inte är brottsmisstänkta. Att man frångår den viktiga rättssäkerhetsprincipen att enbart brottsmisstänkta ska kunna utsättas för statliga integritetskränkningar. Problemet är också att man skapar en kontrollapparat utan de granskningsfunktioner som är nödvändiga för en tillfredsställande rättssäkerhet. Detta trots att världshistorien är tyngd av hemliga statliga kontrollapparater som av olika skäl, och under vissa omständigheter, har börjat tillämpa sina egna lagar.

Detta gör att vi unga kristdemokrater omöjligen kan acceptera FRA-lagen heller i dess nya form. Den måste rivas upp. Man bör börja om från början i en bred parlamentarisk kommitté med uppgiften att ta fram en ny rättssäker version av lagen.

Avslutningsvis vill jag också betona att detta förstås inte är en demonstration mot regeringen. Däremot är det en mycket viktig markering att åtminstone vi i ungdomsgenerationen är överens och står upp tillsammans emot övervakningssamhället men för den personliga integriteten. Detta är mycket positivt. Tack.

Folkpartiets Annika Beijbom deltog också vid manifestationen.

Annonser

  1. Pingback: Peter Jonsson (S) slirar i FRA-debatten « Sossar mot storebror

  2. Pingback: P som i politik och … | Dexion

  3. Pingback: Maria Ferm: Imorgon beslutas om FRA

  4. Pingback: Därför behövs FRA-lagen « Joakim Hörsing

  5. Pingback: Integritet: Sossarna glider som en tvål i FRA-frågan | Thomas Hartman | In The Pendent

  6. Pingback: P som i politik och ... | Dexion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: