Dubbelt om turordningsreglerna

Såväl Dagens Nyheters som Svenska Dagbladets ledare tar idag upp den problematik som finns med den nuvarande utformningen av Lagen om anställningsskydd.

I Svenska Dagbladet skriver PJ Anders Linder följande i en krönika:

Bland småföretagarna i Sverige, ni vet de där som ska skapa framtidens jobb, står reformer av arbetsrätten högst upp på önskelistan tillsammans med sänkta arbetsgivaravgifter.

Sedan är det en fråga om politiska värderingar ifall man tycker att utestängning, låg dynamik och olust hos företagare är en svår brist eller en skönhetsfläck man kan leva med.

En bra start vore att hyfsa debatten. Sven Otto Littorin säger om och om igen att Las inte gärna kan behöva ändras, eftersom den växande arbetslösheten visar att det inte är svårt att säga upp anställda i Sverige.

Nej, men det är det heller ingen som hävdar. Frågan är vilka medarbetare företagen måste säga upp och vilka man kan behålla. Kan man värna den kompetens som är central för företagets framtid, eller ska det bara handla om tjänsteår? Här visar de socialdemokratiska kommunalråden i DN insikter som Moderaterna för tillfället saknar.

I Dagens Nyheter tilldelas ämnet plats i huvudledaren:

En fjärdedel av de anställda uppger att de är instängda i arbeten de inte trivs med. Trots det hänger de fast. Vem vill riskera att byta jobb och därmed markant öka risken för arbetslöshet? Att människor som vantrivs också sjukskriver sig i större utsträckning är ett faktum. I kombination med sjukförsäkring utan kontrollmekanismer bidrog det till att Sverige blev ett land med fler förtidspensionärer än företagare.

Den ekonomiska forskningen är rätt så tydlig, vilket är ovanligt, om att en strikt arbetsrätt inte påverkar arbetslöshetens storlek men väl sammansättningen. De med sämst förankring, som borde ha mest stöd och uppmuntran, drabbas hårdast.

Dessutom fråntar lagen landets företagare rätten att själva fatta de ekonomiskt mest vettiga besluten för sina verksamheter. Det är en inkompetensförklaring av entreprenörer vars risktagande är det som skapar välstånd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: