”Det brinner på grund av rosenröda drömmar”

PJ Anders Linder kommenterade i onsdags den senaste tidens upplopp i svenska förorter:

Härjandet sker främst i områden där många redan har det besvärligt, ekonomiskt och socialt, och staten måste visa att man inte sviker sin uppgift. Det är precis lika viktigt att hävda lag och ordning i slitna förorter som i välskötta medelklasskvarter. Små grupper av ligister ska aldrig få chans att sätta skötsamma familjer i skräck.

Ett rosenrött tankespår följer linjen ”hårda tag löser inga problem”.

Jo, det gör de. Om polisen sätter in vad resurser som krävs för att stoppa förstörelsen och gripa förövarna så att de kan dömas och straffas, så löses det akuta problemet. Det blir lugnt. Ungdomarna får besked om att det kan stå en dyrt att vandalisera. Deras grannar och offer får besked om att de har statsmaktens stöd.

Men hårda tag löser inte alla problem. Utanförskap ger ingen legitimitet åt brott. Men om många unga står utanför samhället ökar förstås risken för att det begås dumheter och möjligheterna för gäng att rekrytera. Bästa vaccinet? Kunskaper och jobb.

Rosenröd dröm nummer två är att allt går bra för eleverna om skolan är snäll. I realiteten har det inneburit att man alltför ofta sett mellan fingrarna när barn inte lär sig eller uppför sig illa. I from förhoppning om högskola för alla har man teoretiserat gymnasiet till den grad att en tredjedel av eleverna slås ut.

Dröm tre handlar om en arbetsmarknad där alla har maximal trygghet och bra betalt från första dagen. Verkligheten, däremot, är att trygghetslagar, höga ingångslöner och brist på lärlingsprogram smäller dörren i ansiktet på många unga.

Och så dröm nummer fyra: Att det där med stabila familjer är gammaldags och överspelat, och att kommunal personal kan ta hand om ungdomars fostran minst lika bra. Skulle inte tro det.

KDU:s höstkampanj: Lag och ordning. Ska det vara så svårt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: