Brist på värderingar bakom den höga acceptansen för fusk

I dagens upplaga av Göteborgs-Posten presenterades en Sifo-undersökning som visade att antalet unga svenskar som kan tänka sig att fuska med sjukpenningen ökar. Hela 15 procent av de i gruppen 15-29 år tycker att det  är okej att sjukanmäla sig utan att vara sjuk. Bland unga utan högskoleutbildning uppges andelen vara ännu högre.

Om denna tro på, och förväntan om, att man inte själv behöver ta ansvar för sina handlingar eftersom det alltid finns ”någon annan” som täcker upp bakom är det mycket problematiskt. Vi unga kristdemokrater arbetar hårt med att visa på det personliga ansvarstagandets betydelse för ett välfungerande samhälle. Den princip som måste råda är att var och en, i så stor utsträckning som möjligt, tar ansvar för sina egna liv och handlingar. Det gäller i arbetslivet, i skolan och i våra relationer med andra såväl som i kontakter med de offentliga välfärdssystemen.

Hur motiverar man gentemot arbetsgivaren att denne i onödan får klara sig med en förminskad arbetsstyrka? Hur motiverar man gentemot samhället i övrigt, att man i  nånannanismens namn förväntar sig att ”någon annan” ska stå för ens försörjning? Ja, det är frågor som jag personligen har väldigt svårt att besvara.

Vi har i många årtionden blivit lovade att staten ska ta hand om oss från vaggan till graven. Det var den materiella välfärdsstatens löfte. Vi blev lovade att någon annan tar hand om våra problem. Vi har sett nånannanismen och vi ser konsekvenserna runtomkring oss. Moral och värderingar måste få ett större utrymme i samhället. Vi behöver kunna lita på att alla, utifrån sin egen förmåga, gör sitt bästa för att samhället ska bli så bra som möjligt. Alliansregeringens arbetslinje är ett steg i rätt riktning, men uppenbarligen har vi en lång väg kvar att vandra.

Update: Ser att GP:s ledarredaktion berör ämnet i huvudledaren den 2 augusti.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: