Sund skatterapport från Svenskt Näringsliv

I den rapport som Svenskt Näringslivs skattekommission, som under ett års tid rest landet runt för att diskutera skatter med företagare, presenterar idag konstaterar man att det är dags för en ny och omfattande skattereform. Kommissionen anser att skattesystemet i högre grad måste stimulera risktagande och entreprenörskap samt att skattetrycket måste vara internationellt konkurrenskraftigt.

Gruppen identidierar kapitalskatten som en av de värsta skatterna i landet, eftersom den leder till en ägarförskjutning i landet, från direkt ägande av svenska familjer mot institutionellt ägande.  Den svenska kapitalskattesatsen på runt 30 procent är nästan dubbelt så hög jämfört med med snittet i 34 länder som Sverige konkurrerar med. Vidare vill gruppen att värnskatten ska tas bort ”omgående” samt att målsättningen på sikt måste vara helt slopad statsskatt.

Att Svenskt Näringsliv på ett så tydligt sätt presenterar vad som behöver göras är lika berömvärt som det är beklagansvärt att alliansregeringen i flera fall tillbakavisar traditionellt borgerlig politik. De senaste årens utveckling med jobbskatteavdrag och sänkt arbetsgivaravgift är förstås positiva första steg, men precis som skattekommissionen skriver så behöver de följas av fler steg under en följd av år.

Lägre skatter behövs dels för förbättrad effektivitet och för ökad konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv. Men lättnader av skattetrycket behövs även för att stärka människornas frihet. Sverige hade vid mandatperiodens början världens högsta skattetryck. Denna mindre ärofyllda position har vi nu lämnat över till Danmark, men fortfarande finns väldigt mycket att göra.

När skattefrågor diskuteras är jag glad över att tillhöra KDU, som vill att det svenska skattetrycket ska vara ”platt och lågt”. Inte bara på grund av de argument som Svenskt Näringsliv för fram, utan minst lika mycket för att detta är mest rättvist gentemot de människor som bor i Sverige.

Imorgon diskuteras ekonomiska frågor  och skatter på Kristdemokraternas riksting i Västerås. Det blir intressant att se vad den diskussionen för med sig.

Ett flertal svenka företagsledare skrev i onsdags om förslagen på Svenska Dagbladets debattsida. Hela rapporten finns att läsa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: