Göran Hägglund talade väl

Från och med idag fram till lördag håller Kristdemokraterna riksting i Västerås. För en stund sedan hölls en öppningshögtid och Göran Hägglund, partiledare och socialminister, höll ett i stora delar utomordentligt tal. Speciellt glädjande var att Hägglund tillägnade ett helt avsnitt av talet till att hylla den klassiska bildningen. Ett utdrag:

Kulturen hjälper oss att se oss själva i andra och genom andras ögon. Kanske är det är kärnan i begreppet bildning. Att kunna se med klarare ögon på världen. Eller, kanske snarare, att se många världar. Att bilda sig är att färdas genom historiska händelser och miljöer, längs tidigare tankar och föreställningar, genom de av tid och tycke outslitliga klassiska dikterna och romanerna.

Bildning är att vidga sin egen verklighet och fantasi. Det är att växa som empatisk och inkännande människa. Det är med andra ord en livsviktig del av ett sammanhållet samhälle. Kulturen, precis som moralen, håller ihop gemenskaper. Den skapar förutsättningar för det goda samhälle som är tryggt i sig självt.

Det som är öppet, vidsynt och, inte minst välkomnande mot det annorlunda. Det ger ett annat perspektiv än främlingsfientligas snäva horisont. Det vidgar vyer och erbjuder plats för fler. Det är väldigt lite som är främmande för ett kultursamhälle. Det är väldigt få människor som är främmande.

Hela talet finns att läsa här. För fler KDU-kommentarer, se David Högberg och Charlie Weimers.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: