Debatter inför EP-valet

Under förra veckan deltog jag i två debatter inför Europaparlamentsvalet. På måndagen var det Per Brahegymnasiet i Jönköping som gällde och på onsdagen Carlforsska gymnasiet i Västerås. Vid den senare var Västerås tidning på plats och dokumenterade diskussionen. I det senaste numret har man en EU-special och i denna återfinns bland annat den artikel som återges nedan.

Livlig debatt om EU på Carlforsska gymnasiet
Det var en het och livlig debatt i Carlforsska gymnasiet i veckan. Men trots påhopp och pajkastning var alla partierna överens om vilka tre frågor som var viktigast i EU-valet: jobben, miljön och integriteten. Carlforsska gymnasiet bjöd i veckan in unga politiska toppnamn till debatt inför EU-valet den 7 juni.

Debatten utvecklade sig snabbt till en hetsig strid som till största delen handlade om hur den nuvarande jobbkrisen ska lösas. ”Valet handlar om jobben. 25 procent av ungdomarna är arbetslösa”, sade socialdemokraternas representant, SSUordförande Jytte Guteland. Det höll övriga partier med om. Vad de däremot inte kunde enas om var hur krisen skulle lösas. ”Det blir fler jobb om man skapar ett bättre företagarklimat”, sade Aron Modig från KD:s ungdomsförbund.

En annan viktig fråga inför valet är miljön. Där tog folkpartiets representant Ida Lindh från Köping upp en fördel med EU: ”Marit Paulssen kämpade för att förbjuda smink testat på djur, och fick igenom den lagen. Skulle hon ha bedrivit den kampen hemma hade det inte gett samma effekt som nu, när lagen gäller hela EU”.

Den enda fråga som alla i stort sett var överens om var Piratpartiets hjärtefråga; integriteten på internet. De flesta i panelen uttalade sig dessutom positivt om att piratpartiet fanns. ”Det är bra att Piratpartiet kommit med i debatten, det behövs”, sade Jytte Guteland. Hon fick medhåll av bland annat MUF:s Erik Bengtzboe: ”Vi är alla glada att Piratpartiet existerar”.

Jonas Edberg

Debattörer.
Från vänster: Ida Gabrielsson, förbundsordförande Ung vänster; Jytte Guteland, förbundsordförande SSU; Maria Ferm, språkrör Grön ungdom; fildelare, Ung pirat; Ida König, Europaparlamentkandidat (FP); undertecknad, KDU; Erik Bengtzoe, förbundsstyrelseledamot MUF.
Annonser

3 responses

  1. Pingback: Aron i media under 2009 « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: