Svenska Dagbladets ledarskribent PJ Anders Linder har nu två gånger inom loppet av en vecka (3/5 och 10/5) tagit upp problematiken kring att de nya intagningsregler till högskolan som införs från och med höstterminen 2010 kraftigt kommer att missgynna de elever som gått så kallade International Baccalaureate-program. Precis som Linder skriver måste detta rättas till så fort som möjligt, dels för att fler grundskoleelever ska uppmuntras att läsa IB-program och dels för att det från Sveriges perspektiv är ruskigt ovettigt att aktivt stöta bort duktiga och ambitiösa IB-elever från det svenska utbildningsväsendet. Här måste såväl Jan Björklund som Högskoleverket tänka om.
Jag håller helt med, IB borde främjas. Jag gick hela IB programmet i USA, men om detta förslag går igenom skulle jag få det betydligt svårare än nu att komma in med IB. Att förlita sig på högskole provet är ingen hit, när jag tog det här i Sverige fick jag ett poäng, och skulle dessutom nu ha en annan kvot grupp.
I USA var det många som inte gick IB för dom ansåg att kursen var alldeles för svår och för mycket arbete, när man kunde ha bara någon timmes klass varje dag och ändå komma in på högre utbildningar. Det fanns ju förstås dom som ville nå högre. Och dom tog IB, delvis eller hela.
Så receptet är enkelt, blir osäkerheten stor om vikten att gå IB, kommer färre och färre göra det.
Lär ut mer under gymnasiet inte mindre!
Det är inte HSV som bestämt det här utan den dåvarande regeringen 2006. Se SFS 2006:1054.