Det börjar bli dags att göra någonting åt SVT

Torsdagen den 5 februari presenterade regeringen sin nya hållning i kärnkraftsfrågan. I sin 19:30-sändning den 4 februari, alltså dagen innan uppgörelsen lades fram, hade SVT Rapport som förstanyhet att undersökningar från bland annat USA och Tyskland hade visat att förekomsten av barnleukemi var högre i närheten av kärnkraftverk. Dessa undersökningar var hämtade från en två årgammal tysk studie. I inslaget fick såväl Naturskyddsföreningens ordförande som en miljöpartistisk riksdagsledamot möjlighet att uttala sig mycket kritiskt till kärnkraft som energikälla.

Personligen ansåg jag att detta inslag var allt annat än opartiskt och valde  därför att lämna in en anmälan till Granskningsnämnden (Dnr: 189/09-20). Tidigare i veckan fick jag besked om vilket beslut som fattats – anmälningen avslogs med motiveringen att nämnden ”inte kan finna att Sveriges Television åsidosatt kravet på opartiskhet i sitt sändningstillstånd”. Jag anser dock fortfarande att det rent ut sagt är löjeväckande att Sveriges främsta nyhetsprogram, dagen innan den borgerliga regeringen ska presentera en hemlig energipolitisk överenskommelse, väljer att som förstanyhet presentera resultat från en flera år gammal studie.

SVT tillhandahåller inte fri television och har sedan länge spelat ut sin roll. I princip alla deras program skulle lika gärna kunna tillhandahållas av andra, privata, TV-kanaler och deras existensberättigande är därför noll. Det är dags att sälja ut SVT. Såväl staten som svenska folket skulle klara sig mer än väl med en kanal som för skattepengar enbart sänder kris- och samhällsinformation samt politiska debatter och möten. Så ska det låta, Niklas mat, Mäklarna och Var fan är min revy! kan, och bör, andra aktörer tillhandahålla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: