I förra veckan presenterade den röd-gröna oppositionen en gemensam rapport kring hur man vill få fler unga i arbete. Det är i sig imponerande att de tre partierna lyckats komma överens om en gemensam skrivelse, men den här gången sätter de också fingret på ett tämligen angeläget problem. Sverige har idag den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Var fjärde svensk under 25 år är arbetslös. Detta är ovärdigt. Lösningen på problemet är dock inte en större stat, vilket är innebörden i de flesta av de förslag som oppositionen lägger fram.
Då TV4-nyheterna rapporterade om den höga arbetslösheten för en tid sedan lyfte man fram forskning som visade på tre förklaringar till den höga arbetslösheten; höga ingångslöner, strikt arbetsrätt och en alltför teoretisk yrkesutbildning. Vi unga kristdemokrater tror att det är här man bör starta för att komma tillrätta med problemen.
Höga ingångslöner är ett problem eftersom de stänger ute unga från arbetsmarknaden. Vi menar inte att man bara för det ska verka för låga löner, utan det finns andra sätt att hålla nere lönekostnaderna för unga. Ett exempel är regeringens beslut om sänkt arbetsgivaravgift för personer mellan 18-25 år. Här har regeringen alltså sedan länge agerat, och bör fortsätta på den inslagna vägen.
Vidare är alltså den strikta svenska arbetsrätten både en ungdomsfälla och en invandrarfälla. Det är dessa grupper som drabbas hårdast, eftersom det oftast är de som får lämna sina arbeten först, oavsett hur välutbildade och flitiga de är. Dessutom ger dagens ordning inlåsningseffekter. Anställda avstår från att byta jobb eftersom de då hamnar först i uppsägningskön. Vi unga kristdemokrater har länge arbetat för en uppluckring av LAS, exempelvis genom att lagen ändras så att arbetsgivare, oavsett vad facken säger, skall få undanta tio personer från turordningsreglerna.
För det tredje är det ett problem att svenska praktiska utbildningar är för teoretiska. Detta bär Socialdemokraterna, genom deras idoga arbete för att alla gymnasieutbildningar ska leda till grundläggande högskolebehörighet, ensamt ansvaret för. I den rapport man nu presenterat återkommer denna linje. Vi i KDU tror att detta är fel fokus. Alla kan och vill inte bli akademiker. Det behövs ett stort antal praktiker för att samhället ska fungera, och dessa ska inte tvingas att läsa ämnen de inte är det minsta intresserade av.
Den röd-gröna kartellens strävan efter fler kommunala sommarjobb, fler praktikplatser inom statliga myndigheter och så kallade traineeprogram inom välfärden leder alla till en större stat, och det är vi mycket kritiska till. Dessutom visar det på bristande ansvarstagande för de offentliga finanserna. Vänsterpartierna verkar nämligen tro att plånboken saknar botten och agerar därefter när man dag efter annan lägger ofinansierade förslag.
Vad som istället behövs är, utöver vad vi redogjort för ovan, ett lågt skattetryck, enklare regler för småföretagare och uppmuntran till entreprenörskap. Det är människors kraft som kan leda oss ut ur den finansiella krisen. Statens uppgift är att uppmuntra detta, inte att kväva människors initiativkraft för att gynna sin egen verksamhet.
Aron Modig
Mattias Svensson
Förbundsstyrelseledamöter KDU
Texten har tidigare publicerats på Newsmill.