Öppet brev till utbildningsminister Jan Björklund

Bäste utbildningsminister Jan Björklund,

Å Kristdemokratiska ungdomsförbundets vägnar vill jag framföra uppskattning över det arbete du hittills lagt ner för att förbättra ordningen i den svenska skolan. För att kunna ta till sig kunskap är det A och O att en elev kan känna både arbetsro och trygghet. Det är viktigt att det i skolan finns tydliga regler för vad som är tillåtet och inte. Upprepade förseningar, ogiltig frånvaro, tala i mun på andra eller att skrika okvädesord mot andra ska beivras. Liksom ett tydligt regelverk är viktigt är också sanktioner mot brutna regler viktigt. Det kan till exempel röra sig om att reparera en skada, städa trapphus eller städa upp fimpar. Vi ser positivt på att mobiltelefoner och annan störande utrustning numera kan beslagtas av lärare under lektionstiden.

Vi i Kristdemokratiska ungdomsförbundet tror att man ytterligare skulle kunna förbättra ordningen i skolan genom att införa ett skriftligt omdöme i ordning och uppförande. Rätt använt skulle ett sådant på ett enkelt och tydligt sätt både kunna markera för eleven hur dennes uppförande uppfattas och informera vårdnadshavarna om hur eleven beter sig i skolan. Vi föredrar ett skriftligt omdöme framför ett renodlat siffer- eller bokstavsbetyg, eftersom det skulle vara svårt att utläsa ur ett sådant vad som varit ”positivt” respektive ”negativt” i en elevs agerande. Avslutningsvis anser vi även att ogiltig frånvaro bör skrivas in i betyget.

Vi undrar nu hur regeringen ligger till i arbetet för förbättrad ordning i klassrummet? Kan vi exempelvis förvänta oss ett nationellt ordningsbetyg innan mandatperiodens slut?

Vänliga hälsningar,

Aron Modig
Skolpolitisk talesman för Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: