Studiemedlen försämras inte, de förbättras!

Förra veckan skrev ett antal företrädare för oppositionens studentförbund samt företrädare för studentkårer på SvD Brännpunkt om den studiesociala utredningens förslag om att ställa lite högre prestationskrav i studiemedelssystemet. Jag håller inte med om deras slutsatser.

Vi unga kristdemokrater ser det inte som nödvändigt att alla studenter är så effektiva som möjligt i sin utbildning och bara tar de kurser som ingår i den akademiska examen eller yrkesexamen man vill ta. Det finns istället ett betydande värde, såväl personligt som samhälleligt, i akademisk breddning. Möjligheten att bedriva denna typ av breddningsstudier påverkas dock inte negativt av den studiesociala kommitténs förslag om att korta den generella studiestödsperioden från tolv till åtta terminer. Alla studenter kommer fortfarande att ha rätt till studiemedel för motsvarande sex års heltidsstudier och i vissa fall kommer även studiemedel för sju års studier att beviljas. Skillnaden med det nya systemet skulle vara att kraven på prestation höjs något, och det är generellt sett bra.

Oavsett om man bedriver breddningsstudier eller studier inom sitt huvudsakliga utbildningsprogram så bör man slutföra de kurser man påbörjar. Utredningens förslag innebär att man som student ska ha slutfört tre års studier inom fyra år för att ha rätt till fortsatt studiemedel. Detta innebär att man har ett helt år på sig för breddning eller för att prova olika utbildningar. Kravlöshet är inte bra. Vad som är bra är flit – och det ska uppmuntras.

Kritikerna hävdar då att det föreslagna systemet försämrar möjligheterna för ungdomar från studieovana hem att bedriva högre studier. Jag tror inte heller på detta. I samband med sänkningen av studiemedelstiden föreslås såväl en höjning av det generella studiemedlet som en höjning av det så kallade fribeloppstaket, vilket gör att studenter i framtiden alltså har rätt att arbeta mer utan att få sitt studiemedel indraget. Detta kommer att förbättra den privatekonomiska situationen för alla studenter och därmed göra högre studier mera lättillgängliga för alla. Därför välkomnar vi den studiesociala utredningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: