Wallenberg ger sig in i bonusdebatten

Debatten om chefers och direktörers bonusar har varit hätsk den senaste tiden. Flera höga näringslivsledare har tvingats avstå från sin ersättning och oprofessionellt styrelsearbete har nästintill fått LO-ledaren Wanja Lundby-Wedin på fall. På debattplats i dagens DN ger sig nu även Jacob och Marcus Wallenberg in i debatten. Nedanstående är ett antal citat ut debattartikeln.

Vi måste slå vakt om möjligheten att erbjuda bonusar som baseras på relevanta, tydliga och begripliga mål. Däremot håller vi med om kritiken mot bonusar som ges utan krav på motprestation, eller rörliga ersättningar som belönar överdrivet risktagande.

Rörliga löner, eller bonusar, är ingenting negativt. De för med sig positiva effekter eftersom de ger incitament till människor att göra ett bra arbete. Detta måste vi alltid ha i tankarna när vi diskuterar frågor av det här slaget. Däremot är det en självklarhet att bonusar ska baseras på rätt faktorer. Rörliga lönedelar ska betalas ut om vederbörande gjort någonting bra och presterat bra resultat. Bonussystem som baseras på felaktiga mål är ofta dåliga.

Vi måste forma ersättningssystem i företagen som är både försvarbara och förklarbara, system som fungerar i både nedgångs- och tillväxttider. Det är nödvändigt att säkra vår förmåga att långsiktigt rekrytera och behålla särskilt kompetenta personer, inte minst i en hård internationell konkurrens. För att ha trovärdighet som arbetsgivare den dag konjunkturen vänder måste vi också respektera träffade överenskommelser.

Det är inte företagsledarna som bär ansvaret för sina ersättningssystem. Bakom dessa står bolagsstyrelserna. Om några är det dessa som bör ifrågasättas och kritiseras. Är företags aktieägare missnöjda med sina styrelser så kan man byta ut dem kommande bolagsstämmor.

I Sverige har vi globala företag med världsledande varumärken samt framgångsrika små och medelstora företag. Femtio procent av vår BNP genereras genom export av varor och tjänster. Detta är möjligt bland annat genom att svenska företag är i världstopp när det gäller produktivitet, teknisk utveckling och – tro det eller ej – företagsledning. Det bekräftas i internationella undersökningar.

Den senaste tiden har svenska företagsledare och chefer utmålats som inkompetenta och giriga. Det stämmer förstås inte. De allra flesta svenska, och utländska också för den delen, ledare är duktiga och mycket hårt arbetande. Flit och ambition har fört dem till de uppdrag de har. Att detta helt kommit bort i debatten är tråkigt.

Från politisk sida måste man nu undvika att falla tillbaka i det moras av höga och slumpmässigt drabbande skatter som vi börjat ta oss ur. Att höja skatten på ägande och utbildning i ett läge där omvärlden fortsätter att sänka sådana skatter, skulle vara kontraproduktivt och medföra utflyttning av både kapital och hjärnkraft när Sverige behöver detta som mest.

Wallenberg levererar en hård känga mot socialdemokratin och den övriga oppositionen. Nyligen presenterade (S) sin plan för hur Sverige ska ta sig ur den ekonomiska krisen. Denna innehöll framförallt höjda skatter; höjd inkomstskatt och återinförd förmögenhetsskatt. Vad som behövs är någonting helt annat. Sverige har det näst högsta skattetrycket i världen. Allians för Sverige har gjort mycket men inkomstskatterna behöver fortsätta sänkas. Därutöver är värnskatten någonting som regeringen uppenbarligen glömt bort helt. Flit, hårt arbete och personligt risktagande måste alltid löna sig!

En rejäl satsning på kompetens är en nyckelfaktor för att Sverige ska gå stärkt ur krisen. Ökad kvalitet i skolan, satsning på att svenska universitet och högskolor ska ligga i topp i världen, en offensiv forskningspolitik i samarbete med näringslivet – allt detta är viktiga inslag för att skärpa vår konkurrensförmåga.

Satsningar på infrastruktur, entreprenörskap samt utbildning och forskning leder till ekonomisk utveckling. Precis som skribenterna menar är det hit vi bör fokusera våra resurser. Att två så respekterade företagsledare som Jacob och Marcus Wallenberg gett sig in i debatten på allvar är glädjande. Hos dessa finns mycket av såväl kunskap som klokhet som behövs för att åter få den svenska ekonomin på fötter.

Annonser

  1. Wallenbergspojkarna kan lägga ner. Nu kommer dom med handen full med fejkad förståelse. Sneseglare som studerat i USA är proppade med indoktrinering av det sämsta slaget. Lyssna alldrig på en Wallenbergare. Det smittar. Bonusar har visat sitt fula tryne en gång för alla .

  2. Som pensionär har jag de sista sex månaderna funderat vad jag personligen skulle kunna göra och kan tänka mig att med jämnmod godta en ytterligare sänkning av pensionen men uttalar mig inte för de stackare som kanske inte har mina fulla ATP pensionspoäng. Detta gäller i synnerhet kvinnor. Naturligtvis utgår jag från att min frivilligt sänkta pension i en eller annan form inte skall användas för lönepåslag eller bonus till Pettersson, Wallenberg eller Lundby-Wedin. Familjerna Wallenberg föreslår att vi skall alla agera gemensamt och sluta leta efter syndbockar bland giriga direktörer. Jo, jo det smakar sa räven om rönnbären när de fattiga pensionerade kusinerna från landet bjuds upp till dans av de välbeställda elefanterna Wallenberg. Kan inte se någon fördel med denna dans. Men kan se fördelen för Wallenbergarna och deras sort om man kan få tyst på kritiken och därigenom tillåts sova bättre om nätterna.

  3. ”Allians för Sverige har gjort mycket men inkomstskatterna behöver fortsätta sänkas. Därutöver är värnskatten någonting som regeringen uppenbarligen glömt bort helt. Flit och risktagande måste alltid löna sig!”

    Varför måste skatten sänkas? Varför måste risktagande a l l t i d löna sig? Den kris vi nu upplever är ett resultat av just denna girighet som bröderna Wallenberg eftersträvar, den girighet som gav 3% av USA’s rikaste en ännu större förmögenhet men som skuldsatte ett helt folk. Vad är det för fel att skatta för det man tjänar? Vi får så ofantligt mycket tillbaka för varje inbetalad skattekrona att det är svårt att överblicka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: