Regeringen måste ta ungdomsarbetslösheten på allvar

Var fjärde svensk ungdom under 25 år är arbetslös. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat innebär det att Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet bland unionens 27 medlemsländer. Att Sverige inte tar bättre hand om sina unga är rent ut sagt ovärdigt. Forskning visar på tre förklaringar till de höga arbetslöshetssiffrorna; höga ingångslöner, strikt arbetsrätt och alltför teoretisk yrkesutbildning. Vi unga kristdemokrater har länge verkat för att komma tillrätta med just dessa faktorer, det säger Aron Modig, KDU:s skolpolitiske talesman, och Mattias Svensson, KDU:s ekonomisk-politiske talesman, i ett uttalande.

 • KDU står bakom Regeringens beslut om sänkt arbetsgivaravgift för personer mellan 18-25 år. Detta sänker företagens kostnader för att anställa unga människor och underlättar åtminstone lite för unga att få in en första fot på arbetsmarknaden.
 • KDU anser att Regeringen omedelbart måste göra någonting åt LAS. De bistra effekterna av LAS är nämligen att vi unga får lämna våra arbeten först, oavsett hur välutbildade och flitiga vi är. En sådan ordning håller inte. KDU kräver därför att Regeringen omedelbart hörsammar vårt förslag om att arbetsgivare, oavsett vad facket säger, skall få undanta tio anställda från turordningsreglerna.
 • KDU anser att många yrkesutbildningar måste avteoretiseras. Det krävs en tydligare uppdelning mellan teoretiska och praktiska utbildningar. Det är viktigare att de elever som läser ett yrkesförberedande på gymnasieskolan är fullt anställningsbara efter studenten än att de läst en massa teoretiska kurser som de ändå har ett relativt litet intresse för. Antalet lärlingsutbildningar bör också utökas, avslutar Aron Modig och Mattias Svensson.
Annonser

2 responses

 1. LAS, utbildningar och sänkta arbetsgivaravgifter i all ära…men det kanske inte är det snabbaste sättet att fixa jobb till ungdomar i en lågkonjunktur som denna!!! Ingen anställer ju- alla varslar!!Och det tar tid innan det ger genomslag så det är ingen hjälp för oss som håller på att passiviseras och gå ner oss av brist på meningsfull sysselsättning redan nu!
  JA, man blir passiv, slö och likgiltig av att inte behövas, att vara en börda för alla, att känna att man inte duger eller är nåt värd!!! Det betyder inte att vi inte vill göra nåt! Men att gå flera år..söka jobb efter jobb..få praktik tre mån där man mest blir utnyttjad och få sluta just som man börjar känna sig lite hemtam…gå hemma igen..ny praktik tre mån..bli försörjd av sin mamma vid 21 års ålder och ha obetydligt mer än studiebidraget att röra sig med-vem orkar vara engagerad i längden tror ni????
  Många av oss har gymnasiet och kanske nåt sommarjobb som enda erfarenhet och då är vi inte så intressanta oavsett vad vi kostar!!- och många har nätt och jämt klarat gymnasiet och klarar inte att plugga vidare, hur gärna vi än skulle vilja!
  Vilka är VÅRA alternativ? Vi vill också få en chans- vi vill faktiskt göra nåt- vara nyttiga- vara inne i systemet – tom praktikplats kan vara ok, men då ska det vara meningsfullt och åtminstone finnas en aning av chans till fortsättning- och längre tid än tre mån- kanske upp till ett år- tre mån räcker inte för att dra nytta av ev nyanställningar!!
  Så snälla-snacka gärna om framtiden- men gör nåt NU för oss som redan är i skiten- annars är våran framtid förlorad!!!!!
  Och sluta skyll på varann, snälla politiker-gå ihop istället och hjälp osss- NU!!!!!!

 2. Pingback: Aron i media under 2009 « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: