Äntligen gymnasiala spetsutbildningar!

I torsdags presenterade skolverket vilka tio gymnasieskolor som kommer att få starta så kallade gymnasiala spetsutbildningar, vilka ska locka särskilt duktiga och motiverade elever, till den kommande höstterminen. De utvalda skolorna får dispens från regeringen att ta in elever utifrån särskilda antagningsregler, som exempelvis prov eller intervjuer, vid sidan om betyg. Detta har tidigare bara varit tillåtet för utbildningar inom idrott och estetiska ämnen.

Vi unga kristdemokrater i KDU ser mycket positivt på att spetsutbildningar nu startas också inom teoretiska ämnen såsom samhällsvetenskap, naturvetenskap och humaniora. Det är viktigt att skolan kan erbjuda stimulans åt alla elever. På samma sätt som skolan ska erbjuda ordentlig hjälp till de elever som behöver extra stöd, måste den även ha motivation att ge till de som är extra flitiga. Införandet av riksrekryterande utbildningar av detta slag skulle alldeles säkert fungera som en utmärkt morot för landets allra mest högpresterande elever.

Spetsutbildningar har länge funnits för Sveriges bästa unga idrottsmän, musiker och konstnärer. Goda kunskaper inom teoretiska inom teoretiska ämnen har däremot föraktats. Nu blir det äntligen ändring på det. Spetsutbildningarna kommer förhoppningsvis också att hjälpa till att få upp intresset för landets civilingenjörsutbildningar, vilket är högst väsentligt. Detta är ytterligare ett steg på vägen mot avskaffandet av socialdemokratins flumskola. Bra jobbat, regeringen!

3 responses

  1. Är det inte bättre att satsa dom pengarna till att rusta upp skolan i stället för att satsa på spetsutb? som bara kommer att gynna ett liten grupp.
    MvH Jimmy

  2. Pingback: SvD:s ledarredaktions frågor till Jan Björklund är befogade « aronmodig.se

  3. Pingback: Kommentarer på regeringens förslag till ny skollag « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: