Gåvoavdrag – en önskvärd julklapp från regeringen

Debattartikel publicerad i Jönköpings-Posten den 24 december 2008:

Det lackar mot jul. Den tid på året som många av oss förknippar med ljus, god mat samt samvaro med nära och kära, är för andra en riktig mardröm. Hemlöshet och missbruk gör sig extra påmint och juletiden blir ovanligt mörk. Trots att vi har en välfärdsstat som är tänkt att fånga upp de människor som har problem, så finns det ändå många som behöver en hjälpande hand. Här fyller civilsamhället en oerhört viktig funktion.

Det civila samhället består dels av naturliga gemensaker såsom familj, släkt, grannskap och intresseföreningar, men även av ideella organisationer, frivilligorganisationer, idrottsrörelsen och trossamfund. Detta är organisationer som fyller i där det offentliga inte räcker till eller saknar förmåga att hjälpa. Det är sammanslutningar som behöver stärkas så mycket det bara går. Då får inte det offentliga försvåra för dem genom lagstiftning, beskattning eller andra åtgärder. Tvärtom måste uppgiften vara att underlätta och uppmuntra. Om vi ska få en växande ideell sektor måste riksdag och regering skapa möjligheter för ett ökat engagemang och ett ökat givande till välgörenhet.

Enligt en undersökning som riksdagens utredningstjänst genomförde under 2007 är Sverige och Slovakien de enda av 17 undersökta EU-länder som inte har någon form av skatteavdrag för bidrag till ideella organisationer. Detta är olyckligt. Kristdemokraterna har länge drivit kravet på att det ska införas en möjlighet att i deklarationen göra avdrag för gåvor till sammanslutningar som utför ett samhällsnyttigt arbete . Partierna inom Allians för Sverige har gemensamt ställt sig bakom denna tanke. Nu finns det möjlighet att verkligen göra någonting åt det här. Låt oss ta vara på denna chans.

Frivilligorganisationerna utför uppgifter som samhället är helt beroende av. Det skapar sociala band som leder till trygghet och ordnade förhållanden för människor, både för de som får hjälp och för de som är engagerade i organisationernas verksamhet. Friends, Bris, Kris, Rädda barnen, Cancerfonden, Röda korset och den lokala idrottsföreningen behöver liksom alla andra välgörande ideella organisationer största möjliga stöd. Varför ska vi betala för att göra en god gärning? Fram för en riktig julklapp från regeringen. Det är hög tid att Sverige inför avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.

Aron Modig
Förbundsstyrelseledamot KDU

Sofia Nygren
Distriktsordförande KDU Jönköping

Annonser

3 responses

  1. Pingback: Angående skatteavdrag för goda gåvor « aronmodig.se

  2. Pingback: Aron i Jönköpings-Posten: ”Socialdemokratin står bakom bristen på personligt ansvarstagande” « aronmodig.se

  3. Pingback: Klokt om skatteavdrag för gåvor « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: