Förväntningar på framtidens gymnasieskola

En trygg skola, anpassad för alla elever, med fokus på kunskap istället för på flum. Det är vad KDU hoppas att den pågående processen om gymnasieskolans framtid ska leda fram till. I måndags var sista möjligheten att inkomma med remissvar på gymnasieutredningen som tillsattes av alliansregeringen i februari 2007.

KDU vill framhålla tre områden som vägledande då framtidens gymnasieskola ska utformas. Först och främst bör det betonas att gymnasieskolan ska vara en plats för alla elever, både för de med gott läshuvud och för de mer studiesvaga. Hjälp ska ges dem som har det lite svårare i skolan, men lika viktigt är att extra stimulans erbjuds dem som har lättare för studierna. Utifrån detta resonemang ställer sig KDU positiva till att spetsutbildningar inom teoretiska områden införs.

För det andra är det viktigt att man gör en tydlig åtskillnad mellan vad som är högskoleförberedande program och yrkesprogram. De yrkesförberedande programmen ska endast innehålla de teoretiska ämnen som är absolut nödvändiga och dessutom bör principen om att alla program ska leda till högskolebehörighet slopas.

Den tredje faktor som bör framhållas är skolans uppgift att, utöver kunskap, också förmedla normer och värderingar till eleverna i syfte att göra dem till goda samhällsmedborgare. För att förstärka gymnasieskolans genomslag på detta område anser KDU att ämnet livskunskap ska vara obligatoriskt för alla gymnasieskolans elever. Skolan får aldrig svika sin normöverförande roll.

Med hänsyn tagen till dessa områden finns det goda möjligheter att framtidens svenska gymnasieskola kan bli sådan som vi vill ha den – en skola som inte lämnar någon efter, men som inte heller håller någon tillbaka.

Annonser

One response

  1. Pingback: SvD:s ledarredaktions frågor till Jan Björklund är befogade « aronmodig.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: