Regeringens fyrtiotalister förstår oss inte

Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet den 16 juli 2008:

Förra gången det hände fick vi stenhårda arbetsmarknadslagar, världens högsta skatter och löntagarfonder. Nu måste det till en borgerlig offensiv för att återfå de ungas förtroende.

Tvärt emot vad vänsterpartiernas studentförbund skrev på SvD Brännpunkt den 13/7 är den unga generationen inte alls vänster i sina värderingar.

Vi har inte märkt detta ute på skolorna och undersökningar ger samma bild. 90-talisterna som nu är på väg in i den högre utbildningen ser världen som full av möjligheter och vill ta del av ­dessa både i privat- och yrkesliv. Fler vill starta företag och den egna karriären är viktig.

Det är inte oss unga det är fel på, det är politikerna och deras val som är problemet. Regeringen har inte gjort tillräckligt för de studerande. Fortfarande straffas de som jobbar extra under studierna. Överbeskattningen av kunskap kvarstår och vallöftet om att ta bort straffskatten på höga inkomster tänker finansminister Anders Borg bryta.

När alliansen inte längre verkar bry sig föredrar studenterna ­vänsterns bidragslöften.

Det är inte bara i detaljerna som alliansen hamnat fel. Ungas världsbild skiljer sig markant från regeringens 40-talistperspektiv. Istället för att värna ett fritt och öppet internet ska fildelare jagas och allas kommunikation ska skickas för avlyssning till FRA.

I en tid när vi unga läser tidningar, skickar foton till kompisar, flirt-sms:ar och gör nästan allt via nätet är förslag som FRA-lagen och fildelarjakten frontalangrepp mot oss.

Om vi inte klarar att vinna stöd för frihetliga idéer riskerar vi att få en hel generation som inte förstår att företagande är grunden för vårt välstånd. Förra gången vänstervindarna blåste som starkast var yttrandefrihet, mångfald och privat ägande något som motarbetades.

För att inte hamna där igen måste fler än de borgerliga ungdomsorganisationerna förstå allvaret i situationen.

Joakim Lundblad
Vice förbundsordförande Fria moderata studentförbundet

Kristina Isaksson
Förbundsordförande Centerstudenter

Pär Gustafsson
Förbundsordförande Liberala studenter

Aron Modig
Förbundsordförande Kristdemokratiska Studentförbundet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: